Hoe voorkom je dat je mail in de spam bij de ontvanger terecht komt?

We krijgen regelmatig vragen over mail die bij ontvangers in de spam-box terecht komt. Als verzender van mail heb je daar niet alle invloed op. Het is uiteindelijk de spam-filter van de ontvanger die bepaalt of je mail wel of niet in de spam-box komt.

Aandacht voor onderstaande punten kan wellicht helpen.

Spam rating

Elke mail die door een spam-filter gaat krijgt een zogenaamde spam-rating. hoe lager deze rating is, hoe beter. Op basis van een aantal factoren wordt deze rating bepaald.

Goed begin is het halve werk

In de basis dient je mail al oké te zijn. Begin daarom al met het gebruiken van een Onderwerp voor je mail. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van woorden zoals 'virus' of bijvoorbeeld 'gratis'. Ook een correct antwoordadres is belangrijk voor de spamfilter maar ook belangrijk voor de ontvanger.

De inhoud

Zorg dat je een nette inhoud hebt met een goede interpunctie. Vermijd veel uitroeptekens en woorden in hoofdletters.

Afbeeldingen

Probeer het aantal afbeeldingen te minimaliseren en gebruik korte namen van afbeeldingen. Voorzie ze van een omschrijving.

Html(5)-tags

Gebruik zo min mogelijk html-tags. Plaats bijvoorbeeld geen DIV-tag, wanneer een paragraaf al volstaat. Daarnaast worden html5-tags nog niet door alle mailservers herkend, waardoor jouw spamrating onnodig verhoogd kan worden.

Vermijd over het algemeen het gebruik van bestanden en scripts waarvan de inhoud niet kan worden gecontroleerd door het spamfilter. Hiermee bedoelen we embedded video's en het gebruik van JavaScript, Flash, iframes en formulieren.

Test jouw mail

Via https://www.mail-tester.com/ kun je je eigen mails testen wat spamfilters daar van vinden.