Mail wordt verwijderd van één van mijn apparaten

Het probleem

Op een van je apparaten wordt je mail 'zomaar' verwijderd.

Verklaring

Waarschijnlijk heb je verschillende typen accounts gebruikt bij het instellen van je e-mail op je apparaten, zoals POP op je laptop en IMAP op je telefoon. Dit kan (afhankelijk van je instellingen) tot gevolg hebben dat e-mails op je telefoon synchroniseren met de server, terwijl je laptop de e-mails ophaalt en deze direct, na twee weken, of na het verplaatsen uit de inbox, van de server verwijdert. Omdat IMAP (in dit geval op je telefoon) synchroniseert, worden de berichten die van de server zijn verplaatst, ook op je telefoon verplaatst.

Oplossing

Controleer of je op elk apparaat IMAP als type hebt geselecteerd. Als dit niet het geval is, moet je je account opnieuw instellen. Het is niet mogelijk om het type (POP of IMAP) tussentijds te wijzigen.

Uitleg
Als e-mails van een van je apparaten worden verwijderd, heeft dit waarschijnlijk te maken met je instellingen. Om dit duidelijk te maken, volgt eerst een korte uitleg over de verschillende mailboxtypen.

Het verschil tussen POP en IMAP

Bij het instellen van je account kun je kiezen tussen een POP3 en en IMAP account. Hieronder in het kort de verschillen tussen deze twee. Na het instellen kun je dit niet meer wijzigen. Daarvoor moet je het account opnieuw aanmaken.

POP

Bij een POP-account worden je berichten op de server opgeslagen totdat je ze met je programma (bijvoorbeeld Outlook of iPhone) ophaalt. Daarna verdwijnen ze van de server en zijn ze niet meer via de webmail bereikbaar. Je kunt in je programma wel instellen wanneer dit moet gebeuren, direct, na 1 week of bijvoorbeeld na verplaatsen uit je INBOX.

Je e-mails worden niet tussen verschillende apparaten gesynchroniseerd
Je e-mails worden afhankelijk van je instellingen een periode online bewaard
Alle e-mails staan lokaal op je computer of telefoon. Je kunt ze dan altijd offline bereiken

IMAP

Bij een IMAP-account worden alle berichten op alle apparaten gesynchroniseerd. Ook je verzonden berichten en ingestelde mappen. Als je via je webmail een bericht gelezen hebt, is deze ook gelezen wanneer je hem op je computer of telefoon binnenhaalt. Wanneer je hem beantwoordt, zal hij ook via de webmail als beantwoord weergegeven staan. Alles blijft overal gelijk.

Je e-mails en mappen worden overal gesynchroniseerd
Je bewaart slechts een gedeelte lokaal op je telefoon. Voor oudere e-mails moet je zoeken op de server, waarvoor je een internet verbinding nodig hebt

Wij raden aan om altijd te kiezen voor IMAP omdat deze het beste werkt op meerdere apparaten.

Bijgewerkt op: 03/10/2024