Uitfasering TLS 1.1 - Oude apparaten worden niet meer ondersteund

Browsers, besturingssystemen en mail-programma's gaan TLS 1.0 en 1.1 uitschakelen. Hierdoor is het alleen nog mogelijk om te verbinden via de nieuwe TLS 1.2 en 1.3 protocollen. Dit is aangekondigd door Microsoft, Apple en Google. Wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen?

Moet ik iets doen met mijn website?

Nee. Onze server is al lange tijd geleden overgeschakeld op de nieuwe protocollen. Wij zijn klaar voor de toekomst.

Wie heeft hier last van?

Gebruikers, bezoekers, van oude apparaten kunnen hier potentieel last van krijgen. Indien je apparaat of software (browser / mailprogramma) te oud is, kan het zijn dat deze apparaten geen TLS 1.2 of 1.3 ondersteunen. Omdat TLS 1.1 en 1.0 vervalt, kan er geen veilige verbinding worden gemaakt en is de website of email niet bereikbaar vanaf het apparaat.

Browsers

Naast het feit dat steeds meer online diensten de verouderde TLS niet meer ondersteunen, schakelen ook de belangrijkste browsers op vrij korte termijn de ondersteuning voor TLS 1.0 en 1.1 uit.

Microsoft IE en Edge - Eerste helft van 2020 (onbekend welke release)
Mozilla Firefox - Maart 2020 (vanaf Firefox 74)
Safari/Webkit - Maart 2020 (Vanaf Safari 14)
Google Chrome - Januari 2020 (Vanaf Chrome 81)

Mailprogramma & Besturingssystemen

Onderstaande mailprogramma’s en besturingssystemen hebben geen ondersteuning voor TLS 1.2. Het is dus van belang dat je deze update wanneer je gebruik wilt maken van e-mail.

Windows 8.1 of ouder
Outlook 2013 of ouder
Windows Live Mail
MacOS 10.13 (High Sierra) of ouder
Apple Mail 9.3 of ouder
Android KitKat (4.4) of ouder
iOS versie 9 of ouder

Wat kan ik doen?

Zorg er voor dat de software op je apparaten is bijgewerkt naar de laatste versie. Indien je de nieuwe versies niet ondersteunt zullen vanaf nu heel veel websites niet meer bereikbaar zijn. Waaronder je eigen website. Dit geldt ook voor je e-mail.

Wat is TLS?

TLS staat voor Transport Layer Security. Het is een protocol voor het beveiligen van de communicatie op het internet door het versleutelen van HTTP-verkeer. De oudere versies van TLS bevatten zwakheden die misbruikt kunnen worden. Vanaf januari 2020 worden het verouderde en onveilige TLS 1.0 en 1.1 niet meer ondersteund door de meeste browsers. TLS 1.1 stamt uit 2006 en bevat een hoop zwakheden, waardoor het onveilig is. Het nog oudere TLS 1.0 van 1999 was al lang niet meer actief op onze servers.